De regering heeft een aantal maatregelen getroffen om de economische gevolgen van het coronavirus te verzachten.
Uitstel van betaling inkomsten-, vennootschaps-, loon- en omzetbelasting
Onder omstandigheden is het mogelijk om uitstel van betaling te krijgen voor aanslagen welke zien op bovengenoemde belastingen. Hiervoor moet een schriftelijk verzoek bij de Belastingdienst worden gedaan. Dit verzoek schort direct de invordering van de aanslag op.
Bij het verzoek dient een verklaring van een derde-deskundige (bijvoorbeeld accountant, financier, fiscalist) te worden gevoegd waaruit het volgende blijkt:
- er is sprake van bestaande betalingsproblemen en bijvoorbeeld geen nog te verwachten betalingsproblemen;
- de betalingsproblemen zijn van tijdelijke aard als gevolg van het coronavirus;
- de onderneming is levensvatbaar.
Het is dus van belang een overzicht te maken van de beschikbare liquiditeit, de nog te verwachten ontvangsten in de komende periode en de te verwachten uitgaven.
Beoordeling van het verzoek vindt later plaats. Het is belangrijk te realiseren dat door de brief de invordering wordt opgeschort, maar dat het achteraf mogelijk is dat het verzoek niet wordt goedgekeurd en er een verzuimboete is verschuldigd.
Voorlopige aanslagen vennootschaps- en inkomstenbelasting
Indien (door het coronavirus) de resultaten voor 2020 lager lijken uit te pakken dan eerder was verwacht, is het wellicht raadzaam de voorlopige aanslagen vennootschaps- dan wel inkomstenbelasting te verlagen en zodoende de druk op de uitgaande cash flow te verminderen.
Arbeidstijdverkorting
Indien er te weinig of geen werk meer is voor het personeel kan een beroep worden gedaan op de (huidige) regeling werktijdverkorting. Hierop kan een beroep worden gedaan indien een bedrijf door een calamiteit tijdelijk een verlies van werkuren heeft. Deze calamiteit moet ten minste 2 weken en maximaal 24 weken voor werkuitval zorgen en er moet voor minstens 20% van het personeel geen werk meer zijn. Dat deel van het personeel kan in aanmerking komen voor een WW-uitkering. Voorwaarde is wel dat de betreffende werknemers WW-rechten hebben opgebouwd. Indien het Ministerie toestemming geeft voor de werktijdvermindering, dan zal het personeel gewoon moeten worden doorbetaald, maar kan bij het UWV voor de niet-gewerkte uren een vergoeding op basis van de WW-regels worden verkregen.
Een aanvraag kunt u het best coördineren met degene die verantwoordelijk is voor uw salarisadministratie.
Bijstandverlening voor Zzp’ers
Zzp’ers kunnen geen beroep doen op de regeling voor arbeidstijdverkorting, aangezien zij geen werknemers zijn. Zij kunnen eventueel wel een beroep doen op het Besluit bijstandverlening zelfstandigen 2004. Als u als zzp’er van deze regeling gebruikt wenst te maken, dan moet u zich wenden tot de gemeente waar u staat ingeschreven.
Verruimde borgstellingsregeling
Het kabinet heeft besloten de verruiming van de borgstellingsregeling MKB al met ingang van maandag 16 maart jl. te laten ingaan. Deze regeling voorziet in een staatsgarantie voor financieringen van MKB-ondernemers. De verruiming houdt in dat 75% in plaats van 50% van het krediet in aanmerking komt voor de Borgstellingsregeling. De overheid garandeert dan 90% van dat bedrag. De regeling is ook toepasbaar op overbruggingskredieten en rekening-courantkredieten met een looptijd tot 2 jaar.
Indien wij u behulpzaam kunnen zijn bij bovenstaande acties, dan vernemen wij dat uiteraard graag. Neemt u daarvoor contact op met uw contactpersoon binnen ons kantoor.