Het besluit fiscale maatregelen in verband met de coronacrisis is nader uitgewerkt en toegelicht. Hieronder bespreken wij een tweetal maatregelen.
Fiscale coronareserve
In de vennootschapsbelasting mag bij het bepalen van de winst in het boekjaar 2019 (hierna: “2019”), rekening worden gehouden met het te verwachten ‘coronagerelateerde’ verlies over het boekjaar 2020 (hierna: “2020”). Dit gebeurt via het vormen van een ‘coronareserve’.
Om gebruik te kunnen maken van deze regeling moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan, waaronder:
- Het te verwachten verlies over 2020 moet verband houden met de gevolgen van de coronacrisis.
- Het verwachte verlies mag niet groter zijn dan het totale verlies dat wordt verwacht over 2020. Vorming van de reserve is dus niet mogelijk als er een winst wordt verwacht over 2020.
- De reserve mag niet groter zijn dan de winst over 2019.
- Het verlies dat in 2019 wordt meegenomen moet in 2020 volledig in de winst worden opgenomen.
Indien de aangifte vennootschapsbelasting over het jaar 2019 al is ingediend, kan er alsnog gebruik worden gemaakt van deze regeling. Er moet dan een nieuwe aangifte worden ingediend. Bij het opstellen van de jaarrekening over het jaar 2019 zullen wij, uiteraard, beoordelen in hoeverre het mogelijk is om een coronareserve te vormen.
Gebruikelijk loon
Zoals in eerdere mailings aangeven mag een DGA zijn gebruikelijk loon in 2020 verlagen. In het besluit is een berekening opgenomen waarmee het gebruikelijk loon over 2020 kan worden vastgesteld. Daarnaast is aan de goedkeuring een drietal voorwaarden verbonden:
- De rekening-courantschuld of het dividend neemt niet toe als gevolg van het lagere gebruikelijk loon.
- Indien de DGA feitelijk meer loon heeft genoten dan volgt uit de berekening, geldt het hogere genoten loon.
- De goedkeuring geldt niet voor zover de omzet in het jaar 2019 of 2020 beïnvloed is door andere oorzaken.
De Staatssecretaris van Financiën heeft in een kamerbrief aanvullende fiscale maatregelen aangekondigd in verband met het coronavirus. De belangrijkste maatregelen treft u hieronder puntsgewijs aan.
- Het wordt directeur-grootaandeelhouders (dga) toegestaan om het gebruikelijk loon voor 2020 te verlagen evenredig met de omzetdaling. Voor de omzetdaling wordt de periode in 2020 vergeleken met dezelfde periode in 2019.
- Ondernemers die belastingplichtig zijn voor de inkomstenbelasting kunnen onder voorwaarden aanspraak maken op diverse ondernemersfaciliteiten. Voor sommige van deze ondernemersfaciliteiten moet worden voldaan aan het zogenoemde urencriterium (1.225 uur per jaar besteden aan de onderneming). In verband met het coronavirus worden ondernemers in de periode 1 maart tot en met 31 mei 2020 geacht tenminste 24 uur per week aan de onderneming te hebben besteed, ook als deze ondernemers gelet op de coronacrisis deze uren niet daadwerkelijk hebben besteed. Voor seizoensgebonden ondernemers wordt tevens een aanvullende regeling getroffen, waarbij voor het aantal uren aansluiting wordt gezocht bij de bestede uren in dezelfde periode in 2019 en daarvoor.
- De vrije ruimte van de werkkostenregeling wordt voor de eerste EUR 400.000 van de loonsom per werkgever eenmalig en tijdelijk verhoogd van 1,7% naar 3% voor het jaar 2020.
- Om de liquiditeitspositie van vennootschappen te verbeteren, wordt het toegestaan om het te verwachten verlies over 2020 dat verband houdt met de coronacrisis, ten laste van de winst van het jaar 2019 te brengen. Dit kan in sommige gevallen leiden tot een teruggave van reeds betaalde vennootschapsbelasting over het belastingjaar 2019. De voorwaarden voor deze faciliteit zullen op korte termijn middels een beleidsbesluit bekend worden gemaakt.
- Het wordt tijdelijk mogelijk gemaakt om uitstel van hypotheekbetalingen te verkrijgen zonder verlies van het recht op hypotheekrenteaftrek voor de eigen woning. Deze hypotheekbetaalpauze moet met de bank worden overeengekomen en geldt voor een periode van maximaal zes maanden. De betaalpauze moet uiterlijk op 1 juli 2020 zijn ingegaan.
- Op basis van de TOGS komen ondernemingen onder voorwaarden in aanmerking voor een tegemoetkoming van EUR 4.000. Aangegeven is dat dit een eenmalige, belastingvrije gift betreft.