Het kabinet heeft besloten de vorig jaar in internetconsultatie gegane wetsvoorstellen inzake een minimumtarief voor zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) en een zelfstandigenverklaring niet verder uit te werken. Het minimumtarief zou dienen ter bescherming van zzp’ers die werkzaam zijn aan de onderkant van de arbeidsmarkt; de zelfstandigenverklaring zouden zzp’ers aan de bovenkant en hun opdrachtgevers zekerheid bieden dat zij niet in dienstbetrekking werken. Op de wetsvoorstellen is veel kritiek geuit. Naar voren is gekomen dat de maatregelen grote administratieve lasten met zich meebrengen, voor veel onduidelijkheid zorgen, geen draagvlak hebben, en niet uitvoerbaar en handhaafbaar zijn voor de uitvoerende instanties.
De webmodule waarmee vooraf duidelijkheid moet worden verkregen over de kwalificatie van de arbeidsrelatie wordt wel verder uitgewerkt. Indien op basis van de beantwoording van een vragenlijst blijkt dat buiten dienstbetrekking kan worden gewerkt, dan ontvangt de opdrachtgever een opdrachtgeversverklaring. Daarmee krijgt de opdrachtgever zekerheid dat een bepaalde opdracht buiten dienstbetrekking kan worden uitgevoerd en dat geen loonheffing hoeft te worden ingehouden en afgedragen en geen premies werknemersverzekeringen en inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw) hoeven te worden betaald. Het invullen van de webmodule is niet verplicht.
Het kabinet start naar verwachting dit najaar met een pilot. Gedurende de pilotfase kunnen opdrachtgevers nog geen zekerheid ontlenen aan de uitkomst. Vervolgens zal een beslissing worden genomen over het verdere vervolg van de webmodule. Voorlopig blijft de huidige Wet DBA nog van kracht.